Selene våre

Trening og fôring av våre fire seler er en av Polarias mest populære attraksjoner. Treningen er viktig for å stimulere og utvikle dyrene, og for å forsterke positiv adferd. Dyrene er veldig lekne og i vår undervannstunnel kan du studere deres grasiøse bevegelser gjennom vannet.

De fire selene som bor på Polaria er fra to ulike arter. Storkobbene Bella og Mai San tilhører en rent arktisk art og kom til oss fra Svalbard i 2003. De har selskap av steinkobbene Loffen og Lyra som ble født i Lofotakvariet i 2010.

På Polaria trener vi selene i forbindelse med fôring. Trente dyr har det bedre i fangenskap enn utrente dyr og hovedintensjonen vår med treningen er å stimulere dyrene både psykisk og fysisk, samt å øve selene i å utføre veterinær-øvelser som gjør det mulig for dyrepassere og veterinær å undersøke om dyrene er friske og i god form. Dette innebærer alt fra tannpuss til blodprøver.

Når vi trener dyrene benytter vi en metode som kalles trening med positiv forsterkning. Det betyr at vi belønner selene med fisk og ros når de utfører atferdene korrekt og ignorerer de i noen sekunder når de gjør feil.

Litt om selene våre

Storkobben Bella ligger på land og ser inn i kamera. Foto.

Bella

Bella er Polarias Grand Old Mom og ble født i mai 2003 på Spitsbergen. Hun liker nye utfordringer og kan være veldig energisk, men samtidig bestemt og viser klart og tydelig når hun kjeder seg under trening. Du kjenner henne igjen på de store bartene og den gråbrune pelsen med en stor lys flekk midt på ryggen. Bella tilhører arten Storkobbe (Erignathus barbatus).
Den arktiske storkobben Mai San ligger på land og ser inn i kamera. Foto.

Mai San

I likhet med Bella er også Mai San født på Spitsbergen i mai 2003, og er langt mer tålmodig enn sin stesøster. Hun er pliktoppfyllende, men blir noen ganger litt forvirret under treningene. Derfor har hun fått kosenavnet «Oisann». Mai San er også en Storkobbe og kjennetegnes med store barter, rosa ringer rundt øynene, hvitt rundt munnen og grå pels.
Selen Lyra ser opp fra vannet, mot kamera. Foto.

Lyra

Lyra er Polarias sjarmklump og umulig ikke å bli glad i. Hun er snill og forsiktig, men blir super-energisk under treningene. Selv om hun er langt mindre enn sine to «tanter», lager hun de største plaskene når hun hopper. Lyra ble født 10. juli 2010 på Lofotakvariet i Kabelvåg og lever her sammen med sin bror Loffen. Man kjenner henne igjen på et lyst, stjerneformet mønster bak hvert øre. Lyra tilhører arten Steinkobbe (Phocavitulina).
Steinkobben Loffen stikker hodet opp av vannet. Foto.

Loffen

Loffen er også en Steinkobbe som sin søster Lyra og ble født bare ei uke etter henne på Lofotakvariet i Kabelvåg. Han er tillitsfull og trygg, og veldig nysgjerrig på omgivelsene. Loffen elsker trening og lærer seg nye øvelser raskt. Han har masse lyse prikker over hele kroppen.
X